Szükséges eszközök 3.

 2009.05.18. 21:11

Az alapvető felszerelés következő „darabjai”

 

 

12. Varrógép: bár semmi esetre sem tartozik az alapvető kellékek közé, manapság sok foltvarró tekinti legjobb barátjának a varrógépét. Egy egyszerű fajta is kiválóan megfelel a foltmozaik-varráshoz, de már számítógépes modellek is kaphatóak, és némelyikük speciális tűzőprogrammal is rendelkezik. Fontos, hogy pontos elképzelésünk legyen arról, mit akarunk, hogy ne olyat vegyünk meg, aminek sok felesleges kiegészítője van.

A gépi foltmozaik-varráshoz a következőkre van szükség:

·     talp az egyenes varráshoz,

·     talp 0,5 cm-es sínnel, hogy pontosan rá tudjunk hagyni a varrásra

 

A gépi steppeléshez a következőkre lesz szükség:

·     lengőtalp,

·     stoppolótalp,

·     eszköz az anyagtovábbító lefedéséhez vagy leszereléséhez.

 

Ha rászánjuk magunk és beruházunk egy varrógépre, akkor érdemes fém alkatrészes gépet venni, mert annak magasabb az élettartama.

 

13. Anyagok:

·     A kimondottan foltvarrás céljára készített anyagok ideálisak mosható takarókhoz. Nagy szín- és mintaválasztékban gyártják őket, és kellemesen könnyű őket varrni és tűzni.

·     Bélés- vagy hátlapanyag, amely egyaránt lehet foltvarráshoz való vászon vagy más olcsó anyag, például lepedővászon. Ne felejtsük el, ha kézzel akarunk steppelni, kerüljük a vastag vagy a sűrű szövésű hátlapanyagokat, amelyeken nehezen megy át a tű.

Fontos, mielőtt nekikezdünk dolgozni az anyagokból feltétlenül avassuk be őket meleg mosószeres vízben.

 

14. Vattabélés: a „foltmozaik-szendvicshez” válasszuk a megfelelő tölteléket. Az ágyterítő a vastagabb vattabéléstől puffosabb lesz, míg a faliképhez vagy ruhadarabhoz vékonyabb, tömörebb vattabélést használhatunk. Némelyik vattabélést sűrűbben kell steppelni, úgyhogy olvassuk el a gyártó utasításait, hogy megtudjuk, milyen tűzést kell használni. Ez azért fontos, mert az a vattabélés, amely nincs megfelelően steppelve, hajlamos összecsomósodni a foltmozaikban, és ezzel elrontja a munkánkat. A legjobb, ha kis darabokat veszünk különböző vattabélésekből, és kipróbáljuk, hogyan viselkednek. Lehet, hogy úgy tűnik, ez sok bajlódással jár, de sok bosszúságot kerülhetünk el, és sok időt takaríthatunk meg vele.

 

A vattabélés fő típusai:

·     Poliészter: bár különböző súlyúak kaphatók, csak jó minőségű poliészter vattabélést vásároljunk, mert az olcsóbbak „megszakállasodnak”, vagyis a szálak áthatolnak a felső rétegen, és vékony ködréteget képeznek a foltmozaik felszínén, amitől – főleg a sötét anyagok – piszkosnak tűnnek. Némely poliészter vattabélés ezt megelőzendő előre át van szurkálva tűvel.

·     Pamut: sokféle változata kapható a piacon, közöttük olynok is, amelyek pamut és műszál keverékéből készültek.

·     Gyapjú: nagyon puha, és könnyen tűzhető.

·     Selyem: luxuscikk, de szintén csodálatosan puha, és könnyen lehet steppelni.

 

A leírás és a kép Celia Eddy, Folt hátán folt című könyve alapján.

 

Címkék: patchwork kellékek foltvarrás

A bejegyzés trackback címe:

https://foltvarraslm.blog.hu/api/trackback/id/tr91130312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása